"Wij zijn vijf totaal verschillende acteurs en makers, met als deler dezelfde energie om op een hoog voltage voorstellingen te spelen en jullie daarmee te raken."

Over
ons

De Hollanders

Wij zijn een theatercollectief van makers. Wij ontwikkelen, maken en produceren nieuw geschreven stukken die voortkomen uit actuele onderwerpen die ons opvallen in de wereld om ons heen. Door onze samenwerking met wisselende Nederlandse schrijvers van buitenaf worden we ieder jaar uitgedaagd onszelf aan een nieuw iemand te spiegelen. Daar komen nieuwe ideeën uit voort. Net als de tekst wordt er voor de voorstelling ook nieuwe muziek gecomponeerd.

Onze stijl is transparant, open, lyrisch, muzikaal en energiek. Wij zijn vijf totaal verschillende acteurs en makers, met als deler dezelfde energie om op een hoog voltage voorstellingen te maken en jullie daarmee te raken. Met liefde voor taal en muziek, op het scherp van de snede met het verlangen om open te zijn zodat we in contact komen met ons publiek.

De Hollanders bestaat uit de acteurs en makers Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Eva van Manen, Roelof Pothuis en Imke Smit. We studeerden in 2011 af aan de theaterschool van Amsterdam.

Open deur 

In samenwerking met een schrijver zoeken wij een onderwerp en beginnen een stuk vanuit een onderzoeksperiode. Onderzoek doen we ook met ons publiek. We gaan graag in gesprek over actuele onderwerpen met ons publiek, tijdens onze theatrale debatten De Hollanders Vragen zonder Antwoord, tijdens voor- en nagesprekken en na de voorstellingen bij onze bar in de foyer van het theater.

Simone van
Bennekom

Simone (1988) speelde bij Toneelgroep Amsterdam in de voorstelling Carrefour, ze speelde in verschillende producties bij NTGent. Onder andere Het Meisje dat teveel van lucifers hield onder regie van Julie van den Berghe waarin zij de titelrol speelde. Ze speelde in Aida onder regie van Lotte de Beer. Ze maakte samen met mede-Hollander Eva Erbarme Dich bij het Grand Theatre productiehuis. Later maakten zij samen de voorstelling RandLand. Deze zomer speelde zij in het stuk Richard V bij Het Fabrikaat op festival Boulevard. Simone was op televisie o.a. te zien in Rembrandt & Ik, Moordvrouw, Hart tegen Hard en Dokter Deen. Ze speelde in de korte films And then one day onder regie van Heddy Honigmann, Jij & Ik, Hoogtepunt en Over Zonen. Ze zal nog te zien zijn in de televisieserie Ramses en in de korte film Met excuses voor het ongemak.

Ik ben een Hollander en dit is waarom: In 2011 werkte ik samen met een oudere regisseur die zijn sporen in het theater al ruimschoots had verdiend. Hij maakte zich vaak hardop zorgen over de versmalling van het vak en het korten op talentontwikkeling in de kunstsector. Op een dag pakte hij mij plots vast bij mijn lurven en zei: “Jullie gaan toch wel door hè, jullie geven toch niet op?!” Dat moment heeft indruk gemaakt en heeft mij doen besluiten dat ik een stem wilde zijn van mijn eigen generatie, omdat ik overtuigd ben dat ik iets te zeggen heb. Dat moment besloot ik dat ik een Hollander wilde zijn, terwijl De Hollanders toen De Hollanders nog helemaal niet waren. Binnen De Hollanders hou ik me bezig met het schrijven van de subsidieaanvragen voor fondsen. Daarnaast ben ik bezig met het concept ´De Hollanders vragen zonder Antwoord´.

Eva van Manen

Eva van Manen componeert muziek en zingt, als hoofdmoot. Maar ze is ook actrice en maakt theater. Ze heeft een liefde voor Franse popmuziek en maakt momenteel Nederlandstalige dreampop. Ze is huiscomponist bij De Hollanders en componeerde samen met Spinvis de muziek voor hun voorstelling De Laatsten. Als singer-songwriter werkte Eva in 2013 bij Compagnie Dakar in Caïro aan de muziektheatervoorstelling Utopia en later bij Het Vriendschap van Phi Nuygen op het Tweetakt theaterfestival. Eva liep stage in Een kleine zeemeermin van Marcus Azzini bij toneelgroep Oostpool en bij Fantasten in Onderhuids. Na haar afstuderen verhuisde Eva naar Groningen om een jaar bij Station Noord te werken. Ze speelde bij het NNT in Prometheus van Ko van den Bosch en maakte met Simone van Bennekom de voorstelling Erberme Dich bij het Grand Theatre. Op deze voorstelling volgde RandLand. Voorjaar 2015 komt het derde deel uit onder De Hollanders; Meelopen.

Eva treedt regelmatig solo op als singer / songwriter en is onderdeel van het singer-songwriters collectief Het Nieuwe Lied.

“Ik ben een Hollander omdat deze mensen mijn liefdes zijn. Wij hebben een pact gesloten, we hebben toen wij afstudeerden samen besloten om openlijk te schreeuwen en niet cynisch te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we ons in deze tijd geen cynisme kunnen veroorloven. Ik ben nieuwsgierig. Naar hoe mensen zich voelen, wat ze denken, hoe ze zich bewegen, waar mensen hun verdriet en hun eenzaamheid zit. Want dat zit in ons allemaal. Meestal vertaalt zich dat in een lied of in muziek in mijn hoofd. Soms in tekst. Maar altijd  in een vorm waarin de inhoud onontkomelijk en schurend is, waarin de ongemakken van de mens voelbaar worden. Dat iemand op toneel praat maar daar eigenlijk geen zin in heeft of zich er teveel voor schaamt; dat wil ik laten zien.”

 

Thomas Höppener

Thomas werd op 5 januari 1988 geboren in een klein huisje te Haarlem. Hij behaalde zijn HAVO op de Vrije School. Werkte mee aan meerdere projecten binnen de Toneelschuur waaronder filmprojecten en een jeugdvoorstelling van Thibaud Delpeut.

In zijn stage jaar speelde hij zijn eerste hoofdrol als ‘pongo’ in de 8+ muziektheatervoorstelling de 101 dalmatiërs, naar de tekst van Han Römer, onder regie van Leopold Witte, vormgeving Rieks Swarte, met muziek van Rutger de Bekker bij Bos Theaterproducties.

In augustus en september van 2011  speelde thomas in een afstudeervoorstelling van Anna Verduin; Gezuiverd van Sarah Kane.

In het latere najaar van 2011 speelde hij fluitje en dokter griep in de operabewerking van Sieb Posthuma’s Mannetje Jas. Onder regie van Dick Hauser, muziek van Boudewijn Tarenskeen bij NI! Theaterproducties. Thomas speelt bij Frascati producties onder regie van Maren Bjørseth en speelt in meerdere voorstellingen van Jan Hulst.

Imke
Smit

Imke (1990) speelde in Faust van het Nationale Toneel, Sunday in the park with George bij het M-lab, Het mooiste van Sesamstraat, Soldaat van Oranje van New Productions en Power to the People van jeugdtheatergroep DOX. Imke is een vaste gast bij muziektheatergezelschap Circus Treurdier en speelde in de televisie series Moeder ik wil bij de Revue en Bellicher-Cel. Vanaf januari zal ze te zien zijn in de voorstelling Alleen op de wereld van Theatergroep MAAS onder regie van Moniek Merkx en met muziek van Vincent van Warmerdam.

Ik ben een Hollander omdat die niet bestaat. Ik ben een Hollander omdat wij samen De Hollanders zijn. Ik hou van dansen en lezen, van koken, haken en luisterboeken. Bij De Hollanders, houd ik van het onderzoeken en me verdiepen in een onderwerp. We duiken telkens weer in een nieuwe wereld die wij nog niet kennen. In de groep zorg ik voor de relativering als die nodig is. Soms ook als die niet nodig is. Dan maak ik er gewoon een grapje van. Verder zorg ik voor muzikale toevoegingen en geef ik alles in mijn spel bij De Hollanders. Ook werk ik mee op productioneel en zakelijk vlak.

 

Roelof Pothuis

Roelof (1990) is de vreemde eend in de bijt als de vormgever in een  collectief met vijf acteurs. In 2012 studeerde hij af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in lichtontwerp, om later door te specialiseren naar scenografie. Hij  assisteerde onder meer Rieks Swarte bij de productie To be or not to be  van het Zuidelijk Toneel. Was beeldregisseur voor on/off een samenwerkingsproject van het Muziekgebouw aan het IJ met het Nieuw Ensemble waar hij samenwerkte met regisseur/componist Thanasis  Deligiannis. Richtte in 2012 met Herbert Janse Interior Scenography op,  een bedrijf gespecialiseerd in high-end restaurant design. Daarnaast  ontwierp hij samen met 4 vormgevers de productie Dolhuis Kermis van Opera2Day en maakte verschillende kleine zaalvoorstellingen met  mede-Hollander Thijs Prein: een dialoog tussen beeld en spel.

 

Ik ben Hollander omdat ik het niet kan laten.